Туниката като универсална дреха

България

От дреха, която да се носи като защита от студа в Египет или Индия като традиционно облекло, до това да  бъде любима за Мона Лиза, туниката съществува от векове. Днес тя  все още се носи широко като рокля и често като ежедневна дреха. Туниката като рокля съществува толкова дълго, колкото самите рокли.

История Туниката

Тя съществува от векове. В древната египетска култура туниката е била наричана „Господната дреха“, подобно на това как дрехите, носени от ватиканските монаси, се наричат ​​„Господни одежди“. Туника (лат. tunica) в Древен Рим е  дълга риза без или с къси ръкави, носена под тогата, а у дома като ежедневна дреха. Сенаторите и патрициите обличали туника с пурпурна лента от яката до долния край. Туниката на конни била с по-тясна лента, а триумфаторите носели пурпурна туника.Римляните са споменавали туниката като свободна, удобна дреха. По времето на Ренесанса е била възприета като част от задължителното облекло на придворните дами.

С променящата се мода обаче туниката претърпя и промяна. Ето няколко идеи как да носите дълга туника като рокля за онези непринудени плажни дни или за онези изискани вечери с приятели.

Плажен стил  или небрежно носене на туниката

Дългата туника може да се носи и съчетае  по различен начин в зависимост от повода. За небрежен плажен ден да я пуснете свободно да пада, като добавите сандали, чехли и  широка плажна шапка По Ваше желание под нея, защо да не сложите и под нея къси шорти.. А ако поводът е по-изискан, то можете да добавите украшения за врата, колиета, гривни. Тук дайте воля на въображението си.

Класическата туника може да се носи като рокля, макар и с клин под нея, а често  по-едрите дами я слагат вместо бански на плажа. Най-често туниката пада свободно по тялото, дори някои я определят като чувал, но това лесно може да се коригира, като сложите колан. Това ще придаде завършен вид.

През деня

Туниката може да се използва като универсална дреха както за дневно, така и за нощно облекло. За дневното облекло туниката може да бъде облечена с ежедневни дънки или панталони,а напоследък и с клинове с различни принтове и  материя от памук до кожа. Всякак е удобно и стои добре. За забавна нощ в града туниката може да бъде облечена с къса пола и токчета. Подходящите аксесоари ще  завършат визията за специално вечерно излизане. Можете да сложите очила, които да допълнят дневната визия или пък колиета, високи токчета, та дори и ръкавици, малка кокетна чанта, шал.

От миналото до сега туниката е на мода. Тя е предпочитана от всяка дама и класа, а разнообразието в цветовете и щампите е възможност да изразите себе си. Възможни са много варианти, дори такива с персонални печати, всичко което е хрумнало на дизайнера или на Вас.

Оцени този ресурс:
( No ratings yet )
ВИТОШКА
Add a comment