Павиране или полагане на асфалт – кое е по-надеждно

София

Асфалтът е предпочитаната настилка за пътища и алеи, защото успява да осигури изключително добър баланс между дълготрайност, цена и качество. Един от основните му конкуренти поне допреди няколко години бяха паветата, като факторът, който накланяше везните в тяхна полза бе именно издръжливостта. Нека направим кратко сравнение между двата типа настилки, за да преценим дали един водещ показател като надеждност е достатъчен, или да вземем предвид цялата картина.

Поставяне

Процеса на асфалтиране е по-бърз от паветата, като отнема не повече от няколко часа да се втвърди и няколко дни, за да изсъхне напълно. Паветата, от своя страна, трябва да се полагат доста по-внимателно и бавно.

Цена

От гледна точка на първоначалното изграждане, асфалтът е между 2 и 5 пъти по-евтин от паветата, но пък в дългосрочен план изисква една идея повече разходи за поддръжка и периодично уплътняване.

И като казахме поддръжка…

Асфалтовите настилки се нуждаят от по-често уплътняване в сравнение с паветата, както и изискват периодично запълване на пукнатини. Паветата са по-непретенциозни, като само от време на време може да се наложи единична замяна на някое.

Климат и екология

Учудващо, но асфалтът е по-екологичната от двете опции, защото може да бъде рециклиран за разлика от паветата. Също така е по-устойчив на външни влияния от околната среда.

Външен вид и естетика

Асфалтът е тъмен и не подлежи на оцветяване в различни цветове. Паветата, от друга страна, са доста симпатични и могат да бъдат нагласяни и нареждани според предпочитанията, което ги прави по-удачни за декорация.

Издръжливост и надеждност

Да си дойдем на думата. Макар и по повечето други практически показатели асфалтът да води пред паветата, то последните са категоричните шампиони по продължителност на живота. С правилна поддръжка и удачно полагане, един средностатистически асфалт може да се запази в добър вид до около 30 години, докато при паветата тази цифра е 50+.

Ако сте избрали асфалтирането и имате нужда от асфалтиране на паркинг , двор, алея или друга малка и голяма площ – екипът на Asfaltirane-Sofia.com е насреща, за да ви предостави максимално качество на максимално ниска цена.

Оцени този ресурс:
( No ratings yet )
ВИТОШКА
Add a comment