Разходка на Витоша – как да се подготвим?

Витоша е привлекателна дестинация не само за столичани, а за хора от цяла България.

Планината е четвърта по височина в страната, а местностите, които могат да се посетят са изключително много. Най-високият връх е Черни връх със своите 2290м.

Това е и първият природен парк, както в България, така и на Балканския полуостров.

Витоша е прекрасна през цялата година – предоставя зашеметяващи пейзажи за снимки, гледка към столицата, водопади, тайнствени пътеки и нови върхове за покоряване.

Разбира се, за да усетим магнетизма и величеството на дестинациите, трябва да сме подготвени добре, както физически, така и с подходящите дрехи и аксесоари за нашето изкачване.

В текущия текст ще посочим някои ключови стъпки и дрехи, които задължително трябва да присъстват в екипировката.

Планинските обувки

Те са задължителни за всеки поход, който планирате за Витоша. Независимо дали сте се запътили към „Златните мостове“ или Боянския водопад, основата под вашите крака ще направи прехода по-удобен и ще разреши въпроса с потенциалните контузии и изкълчвания.

Планинските обувки са чудесни за планина като Витоша. Това е така, защото с тях ще можете да ходите по-бързо върху всякакви каменисти повърхности.

Трекинг панталоните

Това, разбира се, зависи от сезона, но през по-голямата част от годината, ще е нужно да носите туристически панталони.

През лятото те могат да се сменят с къси панталони, но това оставяме до лично предпочитание и функционалност според ситуацията.

Трекинг долнищата ще ви дадат удобство, достатъчно джобове за вашите аксесоари и сигурност във всеки следващ преход до извора „Живата вода“ или Боянското езеро.

Тениски, потници и термобельо

Масата от хора предпочитат да правят походите си на Витоша през пролетта, лятото и ранната есен. Времето е все още топло, а климатът позволява за по-къси дрехи.

Тениските и потниците са подходящи за джогинг сесии на Витоша, изкачване на Черни връх или пикник в планината с вашите близки.

Термобельото е нужно, тогава, когато времето захладнее, а вие имате нужда от допълнителна подкрепа под туристическата екипировка.

Изключително е подходящо за зимни преходи, изкачване на желаната дестинация и по-екстремни ситуации.

Аксесоари, ръкавици, шапки

Аксесоарите като раници, топли ръкавици, шапки и очила са подходящи, за да можете да насладите на чудесен уикенд на Витоша.

Планината предлага много дестинации, които можете да посетите, а липсата на правилните аксесоари може да ви лиши от това право.

Подгответе аксесоарите, от които имате най-голяма нужда към вашата раница и поемете по пътя на предизвикателствата. Витоша може да предложи много такива.

Полари, суичъри и якета

Едни от най-важните елементи в подготовката преди да поемем към Витоша са връхните дрехи за нашия торс.

Не забравяйте, времето в планината е променливо, температурите могат да паднат за минути, а настинките са сериозен проблем, с който трябва да се справите след това.

На помощ идват връхните дрехи. Туристическите якета са страхотен вариант за изкачване по време на по-ниски температури.

Суичърите и горнищата добавка към якетата, като могат да се носят под тях.

Ако пък имате нужда от качествени полари, които да задържат топлината в тялото, можете да кликнете на следващото изображение и да изберете своя модел:

Комбинациите от дрехи могат да бъдат много, но трябва да изберете правилните, които екипират тялото добре за новите приключения на Витоша.

Заключение

Преходите на Витоша, джогинг сесиите, разходките с любимите хора са страхотен избор за минимизиране на стреса, причинен от забързаното ежедневие.

Ако пък не сте от София и не сте посещавали Витоша до момента, то добре е да прегледате някои местности, които могат да представляват интерес за вас.

Според подготовката ви и  туристическа екипировка, можете да направите план за поход с любимите хора и да разнообразите почивния си ден.

За тез от вас, които търсят качествена туристическа екипировка, можете да посетите Point1.bg – магазин за спортни стоки и да изберете висококачествени дрехи.

Оцени този ресурс:
( No ratings yet )
ВИТОШКА
Add a comment