ПУСНАТА Е ТРЕТАТА МЕТРОЛИНИЯ В СОФИЯ

София

Първата от 21 станции тръгна на живо. Пътническият трафик ще се утрои.
Първата станция на третата метролиния „Медицински университет“ отвори врати в София.

Пуснатият днес 8-километров участък минава от Красно село до Хаджи Димитър.

На тържествената церемония по пускането на станцията присъстваха 250 души, това са служители, дизайнери и строители, пише Varna24.net. Гражданите няма да бъдат допуснати до събитието заради епидемията, каза Стоян Братоев, директор на предприятието „Метрополитън“.


Станцията ще бъде отворена за обществеността от 14 часа и до края на деня входът до нея ще бъде свободен.
Новата линия ще помогне да се съкрати значително пътят на жителите на София до центъра от спалните зони. Също така ще улесни придвижването на хора около центъра, блокирани от протестиращи.
Новата мостова станция Орлов мост, разположена под едноименния мост, ще помогне много. От месец и половина той е блокиран за движение от палатковия лагер на участниците в неограничената акция за смяна на правителството.
Особеността на третата линия на метрото е, че всички нейни станции ще бъдат оборудвани със защитна прозрачна стена по протежение на платформата. Портите в него се отварят автоматично и синхронно с вратите на влаковете.
Строителството на втората станция по новата линия на метрото вече е завършено. Станцията „Овча купел” също е готова и строителството на електрическата мрежа е започнало. През септември там ще бъде пуснат изпитателен влак, а през октомври трябва да започнат да работят шест основни системи на станцията.
Цялата трета линия на метрото, дълга 21 км, ще се състои от 21 станции и ще се обслужва от 30 влака.
Цената на линията е 500 милиона евро, от които 340 милиона евро са от ЕС, а останалата част е от държавния бюджет и община София.
Сега софийското метро превозва 350 хиляди души дневно, а след пускането на новата линия се предполага, че броят на пътниците ще надхвърли милион.
Те също се надяват, че новата линия на метрото ще намали значително автомобилния трафик в столицата на България, с около 45 хиляди автомобила на ден.

Това от своя страна ще намали емисиите на отработени газове с 90 хиляди тона годишно, което е много важно за София, която страда от замърсяване на въздуха.
Над 2 хиляди души работят по изграждането на 3-та линия на метрото. И след пускането на всички станции, тя ще осигури постоянна работа за 600 души.

Оцени този ресурс:
( No ratings yet )
ВИТОШКА
Add a comment