Наемите на „Витошка” паднаха

София

Цените на наемите на софийският бул. „Витоша” са се понижили през последните години Covid-19 пандемията, съобщават от PariteNi.bg. Средният месечен наем за магазин от 100 кв. м на популярната столична дестинация е малко над 50 евро/кв. м, което е с 10% по-малко спрямо нивата от 56 евро/кв. м през 2019 година.

Това показват данните са от традиционното проучване Main Streets across the World на консултантската компания Cushman & Wakefield, представлявана от Фортън в България. Това нарежда бул. „Витоша” на 47-а позиция в Европа в класацията за най-скъпи търговски улици. От началото на тази година обаче е налице плавно възстановяване и завръщане към предходните нива на немите, отчитат от компанията. “Въпреки че наемните нива на търговски площи и в центъра на София бяха повлияни от пандемията, тенденцията е към плавно повишаване и връщане към нивата от 2019 година“, коментира Красимир Петров, мениджър Управление на имоти и активи в компанията.

„Бул. „Витоша“ продължава да се развива като локация, привличаща най-много наематели от сегмента на ресторантите и заведенията. Преобразуването му в пешеходна зона преди години, високите наемни нива и изместването на търговците към моловете и търговските паркове постепенно допринесоха за сегашния облик на централната улица“, допълни той.
По думите му макар и повечето от съществуващите магазини на централната търговска улица да са по-скоро тип flagship обекти, все повече се обръща внимание на икономическото им представяне. Навлизането на нови кафенета и ресторанти на булеварда  също е ограничено, тъй като сградите там са основно жилищни и в много случаи етажната собственост отказва промяна на предназначението на партерните помещения в заведения.

Сред останалите балкански столици се отличават Белград с „Кнеза Михаила“, която е на 42 позиция на Стария континент, с наемни нива от 82 евро/кв. м, както и Загреб с улица Ilica със среден наем от 73 евро/ кв. м. В Букурещ Calea Victoriei се нарежда на 46-о място с месечен наем от 53 евро / кв. м.

Оцени този ресурс:
( No ratings yet )
ВИТОШКА
Add a comment