Кога е препоръчително да заведете дело за бащинство

София

Обикновено при настъпване на раздяла между родителите повечето страни в Европейския съюз присъждат родителските правата на майката. Това обаче не означава, че бащата няма права – тъкмо обратното.

Бащата има право да вижда детето си по график установен от самите родители или ако такъв не са могли да съставят заедно – по график определен от съда. Обикновено повечето двойки успяват да се разберат как да се грижат за детето си съвмстно, като изключение правят случаите, в които родителите са в много лоши отношения.

Кога е препоръчително да заведете дело за бащинство

Има ситуации, в които е ваша отговорност да заведете дело за бащинство, а от съда зависи дали да ви присъди такова. Ако смятате, че детето ви е под някаква форма на риск от това, че живее с майка си, тогава сте в правото си да изложите пред съда своите доказателства и да поискате да ви бъдат присъдени родителските права.

Това може да е по различни причини. Ако например майката на детето страда от психическо или физическо заболяване, което да ѝ пречи да се грижи за детето, можете да поискате временно или постоянно да получите попечителството.

Подобен е случаят, в който майката на детето неправомерно ви лишава от правото да виждате сина или дъщеря си.   Тези случай е добре да се обърнете към адвокат по семейно право и да попитате за съвет как да действате.

Ако не познавате адвокат, към който да се обърнете за съдействие, една от най-добрите възможности в София е адвокатска кантора “Лазар Белев и партньори”. Можете да посетите страницата на кантората SBKLaw.bg и да научите повече за възможностите, от които бихте могли да се възползвате.

Тук можете да получите съдействие за това как е най-правилно да постъпите от законова и морална гледна точка, като ще ви дадат съвет някои от най-добрите експерти в областта на семейното право.

Кога не е нужно да прибягвате към тази стъпка

Ако съображенията ви са единствено финансови, например, че вие и вашите роднини сте финансово по-осигурени от майката и нейното семейство, това в никакъв случай не е повод да водите дела за бащинство и като цяло е малко вероятно да ви бъдат присъдени родителските права, освен ако майката не предпочита този вариант и не счита, че детето ви ще живее по-добре при вас.

Оцени този ресурс:
( No ratings yet )
ВИТОШКА
Add a comment