Как пандемията промени пазаруването?

България

Настоящата ситуация на пандемия доведе до сериозни смущения във всички отрасли, включително онлайн търговията. Безпрецедентната ситуация наложи редица бизнеси да потърсят нови решения и подходи, за да могат да оцелеят и да се приспособят към новата реалност.

В момента ефектите от корона кризата засягат най-ясно секторите като гастрономия, туризъм и търговия на дребно. Въпреки това, трябва да отчетем, че на фона на сериозните затруднения, които изпитват тези бизнеси, други направления като електронната търговия са в разцвета си и предлагат нови услуги.

Възход на онлайн пазаруването

Масовото разпространение на коронавируса доведе до въвеждането на сериозни мерки, като една голяма част продължават да бъдат валидни и днес – вече повече от година, след като започна COVID-19 кризата.

Голяма част от тези рестриктивни мерки навсякъде по света включваха спазването на социална дистанция и затварянето на ресторанти, заведения, търговски центрове и т.н. Така хората се видяха принудени да прекарат една голяма част от времето си вкъщи и много от тях се притесняваха да посещават супермаркети. Така, съвсем логично, тези потребители се насочиха към онлайн пазаруването.

Въпреки, че електронната търговия е сектор, който и преди пандемията се радваше да бърз растеж, то появата на COVID-19 и въвеждането на противоепидемичните мерки, допълнително подпомогна разрастването му.

Причините затова се крият най-вече във факта, че пазаруването онлайн осигурява на потребителите търсена сигурност и безопасност, а също така и удобство.

За да се адаптират към пандемията, част от бизнесите, които разчитаха само на физическото си присъствие, започнаха да търсят начини да се прехвърлят в онлайн пространството и да продават продуктите си там.

Нови услуги на хоризонта

В разгара на пандемията, някои компании видяха шанс за промяна и дадоха началото на нови услуги, съобразени с настоящата действителност. Общото между всички тях е, че те предлагат на потребителите повече удобство и сигурност, за да гарантират едно по-добро потребителско преживяване.

Доставката на хранителни и други стоки от хипермаркетите до вашия дом е една такава услуга. Например, foodpanda доставя от магазини Фантастико, позволявайки на потребителите да поръчат за вкъщи всичко необходимо, без да се налага да посещават физическите обекти, без да чакат на опашка и разбира се, без да се притесняват за здравето си. Преди коронавируса тази услуга навярно нямаше на се радва на същия интерес, но в сегашните условия тя е удобна, практична и по-безопасна.

Покрай затворените фитнеси и заседяването вкъщи, много хора започнаха да търсят алтернативни варианти за тренировки в домашни условия. Фитнес инструктурите, спортните инфлуенсъри и дори ентусиастите, започнаха да предлагат различни видове курсове, онлайн тренировки и други удобни варианти, за да могат желаещите да поддържат форма, да го направят в домашни условия.

Телемедицината също е една от сферите, на които започна да се гледа все по-сериозно след разпространилата се пандемия. Нови методи и различни приложения за преглед и контакт с пациентите вещаят светло бъдеще на това медицинско направление.

Със сигурност, пандемията промени и ще продължава да променя не само бизнеса, но и всички останали сфери на човешкия живот. Не бива обаче да мислим, че всички промени ще бъдат изцяло негативни, някои от тях носят голям потенциал за развитие в много и различни сфери.

Оцени този ресурс:
( No ratings yet )
ВИТОШКА
Add a comment