Как да изберем правилния бойлер през 2023 г.?

София

Уморихте ли се да страдате през летния сезон от спиране на топла вода? Искате ли да осигурите топла вода при аварии във водоснабдяването? Или просто искате да намалите сметките си за вода и да преминете към ново ниво на независимост от градските мрежи? В тези ситуации решението е просто: електрически бойлер. Просто трябва да разберете как да изберете бойлер: какъв обем е необходим за апартамент или къща, кой дизайн е за предпочитане, коя компания е по-добра …

Всички домакински уреди за отопление на чешмяна вода са разделени на 2 категории:

Проточни бойлери. В тях за отоплението отговаря тръба, през която преминава студена вода. Предимствата на решението са значителни. Първо, получавате топла вода веднага щом отворите крана. Второ, имате неограничено количество от него: отоплението върви толкова дълго, колкото ви е необходимо. Трето, както цената, така и размерите на устройството са минимални (може да се монтира например под мивката). Въпреки че, ако мислите как да изберете електрически бойлер от този тип, отбелязваме и недостатъците. Главен: необходимостта от мощно окабеляване. Нагревателите произвеждат до 8-10 kW, създавайки сериозно натоварване (слабите устройства не са толкова ефективни). Също така не забравяйте: те всъщност са предназначени за един изход (например кухненска мивка), но няма да могат да се справят с апартамента. И освен това водата не е гореща, а топла.

Бойлери за съхранение. Тези бойлери загряват вода с помощта на тръбни електрически нагреватели, поставени в специален резервоар. Обемът му варира от 25 до 300 литра. Тук се крият основните недостатъци на системите за съхранение. От една страна, за да създадете топла вода, трябва да изчакате (от 1 до 4 часа), а доставката й е ограничена: трябва внимателно да прецените нуждите си, преди да купите. От друга страна, резервоарът заема много място и не винаги се вписва в интериора. И поддръжката на контейнера е необходима редовно, под формата на почистване веднъж годишно. Но предимствата на котела действат като компенсация. Обикновено произвежда около 2 kW, което опростява монтажа, без да изисква модификации на електрическата мрежа. Температурата на изходящата вода може да се регулира до 70-80°C. Освен това е лесно да разпределите водата от резервоара до няколко точки: кухня, душ, мивка и др.

Изберете правилния бойлер

Ако решите, че имате нужда от бойлер за съхранение, трябва да изчислите обема на топла вода. Във въпроса как да изберете правилния бойлер за апартамент, разчитайте на следните фактори:

  • броя на възрастните и децата, живеещи в апартамента;
  • водовземни точки: мивка, мивка, душ система, вана;
  • тип точки за всмукване на вода (ваната се нуждае от повече вода, отколкото душ);
  • средно време за душ (можете да останете в него за 5 или 15 минути);
  • необходимата температура на водата (колкото по-горещо искате, толкова по-голям е резервоарът);
  • допустимо време за изчакване на вода за вас (голям резервоар се загрява по-дълго).
Оцени този ресурс:
( No ratings yet )
ВИТОШКА
Add a comment