Накъде ще се движат цените на жилищата в София?

България

София е град, който предоставя богат избор от възможности за инвестиции в имоти. С растящия си икономически потенциал, столицата е привлекателна дестинация за всички, които търсят успешни инвестиции в недвижими имоти.

От сайта за недвижими имоти в София Реалистимо споделят за намалено търсене на имоти в столицата. По-малкото търсене се усеща най-много при жилищата. Някои фактори които допринасят за това е както сезонността през летните месеци, когато търсенето е по-малко, така и много по-високите цени на имотите през последната година спрямо 2022 и 2021.

Според брокери до края на годината не се очаква спад на средните цени на жилищата в София и останалите големи градове в страната, въпреки намалелия брой на сделките през последните три тримесечия. Сделките през последното тримесечие са 54 371, което е със 9557 по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Спадът за първата половина на годината е 12%. Само в девет служби по вписвания в страната сделките за второто тримесечие на годината са четирицифрено число, или наближават 1000. Сред тях – в София спадът е 11,8% до 8615 сделки

В същото време цените на отделни имоти в по-непривлекателни сгради или локации, но също и в центъра и в източните квартали на София, които са едни от най-търсените от купувачите, вече намаляват.

„Цените на жилищата са следствие от естествен ход на пазара – когато търсенето надвишава предлагането, сделките и цените растат. Когато търсенето е под предлагането, сделките и цените намаляват. Последиците от тези тенденции стават видими на пазара в рамките на две години“, каза Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на „Адрес“.

Средната цена на тристаен апартамент вече десет месеца се задържа над 175 хил. евро което е спад от цената от предния период. Докато при тристайните, цените вървят само нагоре, при двустайните има спад. Най-високата средна цена за двустайно жилище в София е била през февруари 2023 г. – 118 хил евро, като през юли 2023 г. е 115 000 евро.

Тенденцията за търсене на имоти около столицата все още се запазва дори след пандемията. Този тренд е много популярен на запад и в САЩ, като в България тепърва става актуален както за София, така и за големите градове в страната.

Друга интересна тенденция е за все повечето покупки на имот с ипотечен кредит. За разлика от пандемично време, когато много хора купуваха имоти в кеш, в момента голяма част от сделките се осъществяват с банков кредит предвид все още много ниските лихви по кредитите. Лихвите за жилищни ипотечни кредити са все още често под 3%, като има тенденция за увеличаване.

От Реалистимо споделят че търсенето за двустайни апартаменти е все още по-голямо от търсенето за тристайни жилища, но в последните години големите жилища набират популярност.

Оцени този ресурс:
( 5 assessment, average 5 from 5 )
ВИТОШКА
Add a comment